Canapelele din piele provoacă reacții diferite, indiferent dacă vorbim despre cele din sufragerie sau din mașină. În timp ce unii oameni au anumite rezerve față de ele, alții nu le-ar schimba pentru nimic în lume. În orice caz, canapeaua din piele este în majoritatea cazurilor un accesoriu cu adevărat prestigios și de calitate, care are, în plus, numeroase avantaje incontestabile. Totuși, pentru ca o astfel de canapea să reziste cât mai mult timp, merită o întreținere regulată și o anumită grijă. Dacă decideți să investiți în confort și calitate, nu neglijați nici investiția într-o îngrijire adecvată. Vă vom sfătui cum să îngrijiți corect o astfel de canapea.
Întreținerea canapelei din piele
Încă de la început trebuie să menționăm că pielea (mai ales cea folosită la fabricarea canapelelor de calitate) este un material extrem de calitativ, durabil și rezistent. Produsele din piele – fie ele canapele, portofele, curele, genți sau, în trecut, armuri și teci de săbii – sunt extrem de rezistente, suportă solicitări mecanice, contactul cu apa, cu multe substanțe chimice, soarele, înghețul și au o rezistență ridicată la abraziune. În timp, în zonele expuse, se va forma o anumită patină, ceea ce le adaugă caracter și frumusețe. Este un material natural, asemenea lemnului, cu o personalitate proprie. Dacă decideți să investiți într-o canapea din piele, cu o îngrijire corespunzătoare, aceasta poate dăinui chiar și pentru nepoții dvs. Atenție, acest lucru nu se aplică canapelelor din așa-numita piele ecologică, cărora le vom dedica un articol separat.
Curățarea regulată a canapelei din piele
Pentru curățarea canapelei din piele nu aveți nevoie de produse chimice, mașini speciale sau cunoștințe avansate. Canapeaua trebuie doar aspirată din când în când de păr, fire de păr, firimituri sau praf. Deoarece pielea nu permite pătrunderea multor substanțe, aceste impurități nu vor pătrunde adânc în material. În caz de nevoie, de exemplu la vărsarea unei băuturi sau a unei pete de mâncare sau transpirație, este suficient să ștergeți canapeaua cu o lavetă din microfibră uscată sau să folosiți puțină apă și un burete moale de vase.
Taburete moderne pentru fiecare sufragerie
Produse pentru canapele din piele
Produsele pentru canapele din piele nu sunt de obicei destinate curățării propriu-zise, ci mai degrabă conservării și redării „strălucirii“. Nu contează dacă optați pentru o canapea din piele lucioasă sau piele șlefuită. Totuși, dacă canapeaua este expusă la temperaturi foarte ridicate (lângă șemineu), la razele soarelui (lângă fereastră) sau la alte influențe externe, pielea se poate usca și crăpa în timp. Acum înțelegeți de ce și în zilele noastre se folosesc creme pentru întreținerea gecilor sau încălțămintei din piele? Utilizarea regulată a produselor hidratante pe bază de ceară de albine, conform instrucțiunilor producătorului, este esențială pentru ca canapeaua dvs. din piele să arate ca nouă și după zece ani. Există, de asemenea, diverse balsamuri, condiționatoare, uleiuri și alte produse pentru îngrijirea pielii, care o hrănesc și o mențin fermă și elastică.
Spumă pentru curățarea canapelei din piele
Canapelele albe din piele șlefuită se pot murdări în așa măsură încât un burete cu apă sau un aspirator nu mai sunt suficiente. În astfel de cazuri, nu experimentați cu sfaturi casnice testate pentru curățarea canapelelor textile. Canapelele scumpe din piele și posibila lor deteriorare nu merită riscul. Alegeți spume de curățare specializate și de calitate pentru piele sau încredințați curățarea profesioniștilor cu experiență în întreținerea canapelelor din piele.
Cum să protejați canapeaua din piele împotriva uzurii?
La final, am pregătit pentru dvs. câteva sfaturi care vă vor ajuta să protejați canapeaua din piele de murdărire sau deteriorare:
- Pe cât posibil, amplasați canapeaua astfel încât să nu fie expusă direct la soare.
- Canapeaua nu ar trebui să fie așezată prea aproape de radiatoare sau șeminee.
- De asemenea, nu așezați canapeaua direct lângă perete, mai ales pe părțile nordice ale casei, deoarece pereții pot deveni umezi în lunile reci.
- Dacă aveți animale de companie, luați în considerare acoperirea canapelei cu o husă, cuvertură, pătură sau o altă protecție – cel puțin în absența dvs.
- Pentru o uzură uniformă și formarea naturală a patinei, schimbați locurile pe care stați frecvent.
- Evitați să stați pe canapea purtând haine cu elemente metalice ascuțite, cum ar fi anumite modele de blugi. Deși nu vor rupe pielea, o pot zgâria.
- În caz de vărsare a unui lichid, uscați canapeaua cât mai repede posibil pentru a preveni pătrunderea lichidului sub piele și apariția mucegaiului în umplutură.